skip to Main Content
LindFoto.dk - Et godt billede til en god pris. Din fotograf mellem Randers og Viborg - Løser opgaver for private, virksomheder, skoler og institutioner.

Et kulturelt foredrag:                                                                                           Hent A4 infoside om foredraget  “Verdensarv i Danmark” (PDF-fil)       UNESCO World Heritage List - UNESCO er en del af FN

Foredraget  “Verdensarv i Danmark”
– Hvad har Kronborg og Den Kinesiske Mur til Fælles ?

De er begge på UNESCO’s liste over 1000 steder i verden, som har så stor historisk, kulturel eller naturmæssig betydning, at de skal bevares for eftertiden – de er blevet Verdensarv – de er med på UNESCO’s World Heritage List.         

Danmarks dåbsattest, verdens største skibssætning, et kæmpe pusle-spil i Jelling, 34 konger og dronninger på ét sted, kontrol af Østersøen i 400 år og Danmark som stormagt og magtcentrum i Nordeuropa.

Det er emner, der kommer i spil, når jeg giver baggrunden for, hvorfor Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke, Kronborg, Parforcejagt landskabet i Nordsjælland, Christiansfeld, Stevns Klint, Vadehavet samt Illulisat Isfjord og 3 ndre steder i Grønland – er så unikke, at de er optaget på UNESCO’s liste over Verdensarv. De er dermed kommet i samme liga som fx Pyramiderne, Den Kinesiske Mur og Peterskirken i Rom.

De fleste danskere kender stederne – og mange har besøgt dem – men de færrest er nok helt klar over, hvor stor en rolle især Jelling, Roskilde og Helsingør har spillet i både dansk og Nordeuropæisk historie.

Det er noget af den baggrundsviden jeg prøver at formidle på en let tilgængelig måde – ledsaget af en masse billeder.
Foredraget giver samtidig et rids af godt 1000 års danmarkshistorie.

UNESCO og Verdensarven…
Foredraget starter med kort at forklarer om UNESCO, som er FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur, og om baggrunden for Verdensarvslisten og kriterierne for at komme med.
Listen tæller i dag over 1120 steder i 168 lande (marts 2020) – og omfatter monumenter, bygninger, kulturlandskaber og naturområder.
Alle repræsenterer de på hver sin måde noget helt unikt og enestående i verden.

Verdensarv i Danmark…
Herefter gennemgår jeg de danske steder som er med på listen, og fortæller om, hvorfor de er blevet optaget. Forhåbentlig får jeg fortalt nogle ting du ikke vidste i forvejen, ting som måske vil give dig lyst til at besøge stederne – eller besøge dem igen.
Hovedvægten vil ligge på Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke og Kronborg.

Flere vil med i det fine selskab…
Til sidst præsenteres kort de kandidater i Danmark, som er indstillet til optagelse. Det er Frederiksstaden i København, Molerklinterne ved Limfjorden, Møns Klint, Dragør gamle by og havn samt Vikingetidens Ringborge samt  Arbejderbevægelsens Forenings- og Forsamlingsbygninger.

UNESCO’s mål med arbejdet er at skabe indsigt i – og fascination af verdens kulturelle og naturmæssige mangfoldighed.

Jeg er ikke historiker, arkæolog eller biolog – men vil gerne i tråd med UNESCO’s mål om indsigt og fascination – give tilhøreren en større viden om de danske verdensarvssteder – og dermed forhåbentlig inspirere til at besøge dem – og se på dem med andre øjne – og måske også besøge nogle af de mere 1000 andre steder i resten af verden.

Det siger publikum

“Seniorskolen, Skolen for kreativ fritid i Viborg havde den store fornøjelse at have besøg af Dirch Lind. Han fortalte om Verdens arv i Danmark og tog os med til Jelling Monumenterne, Roskilde Domkirke og Kronborg. Dirch viste flotte billeder – og holdt et interessant, oplysende og velforberedt foredrag på ca. halvanden time. Jeg tror alle deltagerne gik hjem med følelsen af en god oplevelse”.

Foredrag om Verdensarv i Danmark

Det praktiske

Foredraget varer ca. 2 timer med en pause undervejs, og evt. tid til spørgsmål.
Det henvender sig til alle interesserede fx. højskoler, foredragsforeninger og efterskoler.
Foredragsholderen medbringer computer – samt evt. projektor og lærred. Lokalet skal kunne mørklægges helt eller delvist.
Pris: 2000,- kr. + transportudgifter.

Læs mere om Verdensarv i Danmark – og resten af verden

UNESCO     Om FN’s organisation for uddannelse, videnskab og kultur

UNESCO / Verdensarv     UNESCO’s hovedside om World Heritage – Verdensarv   

UNESCO’s samlede liste      1073 steder i 167 lande – med billeder, kort og baggrundsviden

Kulturstyrelsen     Kulturstyrelsen’s side om Verdensarv i Danmark

Kongernes Jelling     En side om udstillingerne i Jelling

Fortidens Jelling     God side med megen baggrundsviden om Jelling 

Roskilde Domkirke     Roskilde Domkirkes hjemmeside

Kronborg Slot     Kronborg Slots’s side på styrelsen for Slotte og Kulturejendomme

Christiansfeld     Christiansfeld Centret

Parforcejagt    Dansk Jagt. og Skovbrugsmuseum om Parforcejagt i Nordsjælland

Illulisat Isfjord     Greenland.com om Illulisat Isfjord

Tilbage til hovedside om foredrag

     

Back To Top