skip to Main Content
LindFoto.dk - Et godt billede til en god pris. Din fotograf mellem Randers og Viborg - Løser opgaver for private, virksomheder, skoler og institutioner.

 Hent A4 infoside om foredraget  “350 km med hest og lama” (PDF-fil)  

Et rejseforedrag

Med hest og lama til Amazonflodens udspring

– om en 350 km lang tur med heste og lamaer – hvor jeg sammen med 2 andre – blev de første danskere til at nå udspringet i Perus højland.

I foredraget fortæller jeg om oplevelserne undervejs bl.a.;

  • Om 3 danskere, der satte sig et mål; at tage til Peru, købe lamaer og heste og derefter som de første danskere, at gøre turen til Amazonflodens udspring på bjerget Mismi i 5500 meters højde – og nåede det.
  • Om den 350 km lange tur gennem et af Perus mest afsidesliggende områder. Et område uden veje, el og telefon, hvor husene er lavet af ler med tage af græs og, hvor alt arbejde foregår med håndkraft.
  • Om mødet med den fattige landbefolkning, der lever af og med lamaer og får. En befolkning, som aldrig eller kun sjældent møder udlændinge, og derfor ofte er meget skeptiske og mistroiske, men som også kan være utroligt gæstfrie.
  • Om landsbyen, hvor det lokale hjemmeværn havde os omringet hele natten, fordi de troede, vi var terrorister fra “Den Lysende Sti”.

Foredraget varer ca. 1 time og 45 minutter, samt en pause undervejs, og evt. tid til spørgsmål bagefter.

Om Amazonfloden – hvor lang den er og hvor den udspringer

Amazonfloden måske verdens længste flod – eller også er Nilen

Det er ikke altid så enkelt at fastslå, hvor en flod udspringer – slet ikke meget lange floder som fx Amazonfloden og Nilen, der begge får deres vand fra tusinder af større og mindre tilløb.
Normalt siger man, at en flods længde beregnes fra udspringet af den biflod, hvor vandet må løbe den længste vej for at komme til udmundingen.
Men selv det er ikke så enkelt at måle og blive enige om en præcis definition af.

For floder med et meget stort delta – kan det være svært nok at sige præcist, hvor floden reelt ender, og har floden mange næsten lige lange bifloder, skal de også alle måles op, før længden kan fastslås.

Der er bred enighed om at Nilen er verdens længste flod,  mens Amazonfloden er den næst længste, men den mest vandrige.

Allerede i 1971 nåede en ekspedition udsendt af ”National Geographic”,  ledet af Loren McIntyre dog frem til, at Amazonfloden udspringer ved en lille sø på bjerget Mismi i Peru – i godt 5000 meters højde.
Søen er navngivet Lake McIntyre efter ekspiditionens leder – og var målet for vores ekspedition.

Dette udspring har ikke været accepteret af alle – men flere andre ekspeditioner er også siden nået frem til, at udspringet findes ved Mismi-bjerget – enten ved Lake McIntyre i Carhuasanta Kløften – hvor vi var – eller ved Apachetta Kløften ca. 5 km derfra – den kløft som vores nedstigning fra Mismi-bjerget gik gennem.

I 2013 – nogle år efter vores tur – er der dog sået tvivl om det udspring.
Ved hjælp af GPS og satellitkort er man nået frem til, at udspringet skal findes et andet sted i Peru – nemlig ved udspringet af floden Mantaro – det giver en ekstra længde på 80-90 km.
Mantaro floden og Apurimac floden (som kommer fra Mismi-bjerget) – løber begge senere sammen i Ucayali floden.

Betyder det noget for foredraget ?
Det synes jeg ikke – jeg gør bare for god ordens skyld opmærksom på, at det vi regnede som udspringet – nok ikke længer er det.

 

Vores ekspedition…
..handlede ikke så meget om flodens længde, men om som de første danskere, at nå frem til det mange har betragtet som udspringet, nemlig Lake McIntyre – og det lykkedes.
Mit foredrag handler dog ikke så meget om længder og udspring, men primært om det vi så på vores vej dertil. Om mennesker, som har en tilværelse meget forskellig fra vores, i en fattig og afsides del af Peru.

Tilbage til forsiden om foredrag

Det siger publikum…

“En dejlig jordnær foredragsholder, som havde hjertet med, og fortalte med en glød så man næsten selv følte sig med på denne skønne tur”  – Randers Husmoderforening

Kort videoklip fra Mismibjerget over Amazonflodens udspring

Et lille klip om den hængebro af græs vi også var forbi. Her besøger Hans Erik den igen året efter.

Back To Top