skip to Main Content
LindFoto.dk - Et godt billede til en god pris. Din fotograf mellem Randers og Viborg - Løser opgaver for private, virksomheder, skoler og institutioner.

Et rejseforedrag

Med hest og lama til Amazonflodens udspring

– om en 350 km lang tur med heste og lamaer – hvor jeg sammen med 2 andre – blev de første danskere til at nå udspringet i Perus højland.

I foredraget fortæller jeg om oplevelserne undervejs bl.a.;

  • Om 3 danskere, der satte sig et mål; at tage til Peru, købe lamaer og heste og derefter som de første danskere, at gøre turen til Amazonflodens udspring på bjerget Mismi i 5500 meters højde – og nåede det.
  • Om den 350 km lange tur gennem et af Perus mest afsidesliggende områder. Et område uden veje, el og telefon, hvor husene er lavet af ler med tage af græs og, hvor alt arbejde foregår med håndkraft.
  • Om mødet med den fattige landbefolkning, der lever af og med lamaer og får. En befolkning, som aldrig eller kun sjældent møder udlændinge, og derfor ofte er meget skeptiske og mistroiske, men som også kan være utroligt gæstfrie.
  • Om landsbyen, hvor det lokale hjemmeværn havde os omringet hele natten, fordi man troede vi var terrorister fra “Den Lysende Sti”.

Foredraget varer ca. 1 time og 45 minutter, samt en pause undervejs, og evt. tid til spørgsmål bagefter.

Om Amazonfloden – og hvor lang den er

Amazonfloden måske verdens længste flod – eller også er Nilen

Det er ikke altid så enkelt at fastslå, hvor en flod udspringer – slet ikke meget lange floder som fx Amazonfloden og Nilen, der begge får deres vand fra tusinder af større og mindre tilløb.
Normalt siger man at en flods længde beregnes fra udspringet af den biflod, hvor vandet må løbe den længste vej for at komme til udmundingen.
For floder med et meget stort delta – kan det være svært nok at sige præcist, hvor den ender, og har floden mange næste lige lange bifloder, skal de også alle måles op, før længden kan fastslås.

Traditionelt har man sagt at Nilen er verdens længste flod med ca. 6690 km, mens Amazonfloden er den mest vandrige og den næstlængste med ca. 6.390 km.

Allerede i 1971 nåede en ekspedition udsendt af ”National Geographic”,  ledet af Loren McIntyre dog frem til at Amazonfloden udspringer ved en lille sø på bjerget Mismi i Peru – i godt 5000 meters højde.
Søen er navngivet Lake McIntyre efter ekspiditionens leder – og var målet for vores ekspedition.

Dette udspring har ikke været accepteret af alle – men de seneste ca. 10 år er flere andre ekspeditioner også nået frem til at udspringet findes ved Mismi-bjerget.
Senest har en ekspedition fra Perus Nationale Geografiske Institut i år også fastlagt, at udspringet er ved Mismi-bjerget, enten i Carhuasanta Kløften som Lake McIntyre ligger i toppen af, eller ved Apachetta Kløften ca. 5 km derfra – den kløft som vores nedstigning fra Mismi-bjerget gik gennem.

Hvis disse målinger bliver officielle, betyder det at Amazonfloden er ca. 100 km længere end Nilen – og dermed verdens længste flod.

Vores ekspedition…
..handlede ikke så meget om flodens længde, men om som de første danskere, at nå frem til det mange har betragtet som udspringet, nemlig Lake McIntyre – og det lykkedes.
Mit foredrag handler dog ikke så meget om længder og udspring, men primært om det vi så på vores vej dertil. Om mennesker, som har en tilværelse meget forskellig fra vores, i en fattig og afsides del af Peru.

Tilbage til forsiden om foredrag

Det siger publikum…

“En dejlig jordnær foredragsholder, som havde hjertet med, og fortalte med en glød så man næsten selv følte sig med på denne skønne tur”  – Randers Husmoderforening

Kort videoklip fra Mismibjerget over Amazonflodens udspring

Et lille klip om den hængebro af græs vi også var forbi. Her besøger Hans Erik den igen året efter.

Back To Top